herdenking capitulatie 15 mei

Op woensdagochtend 15 mei 1940 werd er geschiedenis geschreven in de wijk Rijsoord in Ridderkerk. In een klaslokaal van de 1e Christelijke School met de Bijbel aan de Rijksstraatweg 101 werd de capitulatie van Nederland aan Duitsland ondertekend. Dit betekende het officiële einde van de Nederlandse strijd tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, en het begin van vijf jaar bezetting.

waarom gaf nederland zich over?

De aanleiding voor deze historische gebeurtenis was het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Hierbij kwamen honderden mensen om het leven en werd een groot deel van de binnenstad in puin gelegd. Toen de Duitsers dreigden om ook Utrecht op dezelfde manier te verwoesten, besloot het Nederlandse leger zich over te geven.

De capitulatie vond plaats in een eenvoudig klaslokaal, dat nog steeds bestaat en tegenwoordig onderdeel is van het Capitulatielokaal Museum. Het werd een plek van wereldgeschiedenis, in het hart van Ridderkerk.

Wie waren er bij?

Namens Nederland tekende generaal H.G. Winkelman, de opperbevelhebber van de Land- en Zeemacht. Hij werd begeleid door:

  • Luitenant ter zee D.J. van Doorninck
  • Generaal-majoor H.F.M. baron van Voorst tot Voorst
  • Kapitein en jurist mr. J.D. Schepers

Aan Duitse zijde voerde generaal Georg von Küchler het woord. Hij was de bevelhebber van het 18e Duitse leger.

Opvallend is dat de provincie Zeeland buiten deze overgave viel. Daar waren nog Franse troepen actief. Zeeland capituleerde pas twee dagen later, op 17 mei 1940.

Beelden voor de geschiedenis- en voor propaganda

De Duitse persdienst was aanwezig bij de ondertekening en maakte foto’s en filmbeelden van het moment. Deze beelden werden later gebruikt als propaganda, bedoeld om de Duitse overwinning krachtig in beeld te brengen. Een van de bekende foto’s is een reproductie van fotograaf J. van Rhijn, al is de originele maker onbekend. Zelfs het persbericht over de capitulatie dat in alle Nederlandse kranten verscheen, was opgesteld door de Duitse bezetter.

Een plek met betekenis

De klas waar deze belangrijke gebeurtenis plaatsvond, is nog altijd te bezoeken. Het Capitulatielokaal is nu een museum waar bezoekers meer te weten komen over deze beslissende dag in onze geschiedenis. De woorden van generaal Winkelman blijven actueel: “Een volk dat zijn verdediging verwaarloost, zet zijn vrijheid op het spel.”

Op 15 mei herdenken we in Ridderkerk een moment dat het begin markeerde van vijf zware jaren. Tegelijkertijd herinnert het ons aan het belang van vrede, vrijheid en het blijven vertellen van dit verhaal.

locatie

Rijksstraatweg 101, 2988 BB Ridderkerk

Ontdek ook